Щось Вас понесло … При розробці проект ОВНС Ви повинні брати значення концентрації ЗР на основі паспортних даних устаткування, обладнання або гарантійного листа від заводу виробника. Завод виробник повинен гарантувати, що при експлуатації котла, печі і т.п. масові концентрації не будуть перевищувати певних значень. При перевищенні нормативів Ви можете звернутися з позовом до виробника щодо невідповідністю викидів ЗР паспортним даним або гарантійному листу .
Крім того, п. 1.1 наказу № 309 трактує, що нормативи граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин для діючих і тих, що проектуються, будуються або модернізуються, стаціонарних джерел. Нормативи граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин та їх сукупності належать до типу нормативів, що обмежують масову концентрацію забруднюючих речовин в організованих викидах стаціонарних джерел (мг/куб. м)
1. В яких паспортних даних на твердопаливні котли чи гарантійних листах виробника ви могли бачити показники викиду SO2 та твердих речовин, викид яких залежить тільки від конкретного типу палива по сертифікату на паливо конкретної партії?
А для СО, NOx я дійсно після перерахунку г/ГДж в мг/м3 не приймаю для разрахунку значення мг/м3 при альфа = 1 більші ніж наведені у ДСТУ 2326-93 (ГОСТ 20548-93) "Котли опалювальні водогрійні теплопродуктивністю до 100 кВт. Загальні технічні умови.", ГОСТ 10617-83 "Котлы отопительные теплопроизводительностью от 0,10 до 3,15 МВт. Общие технические условия", ГОСТ 28193-89. "Котды паровые стационарные с естественной циркуляцией паропроизводительностью менее 4 т/ч".
Але для цього не забудьте свої знайдені мг/м3 приведені до стандартного значенням показники для порівняння з ГОСТами привести до альфа = 1, через формулу:
Сі α=1 = 21 / (21 - О2ст ) * C`j
де Сі α=1 - масова концентрація забруднюючих речовин мг/м3 у вихідних газах, приведена до нормальних умов при коефіцієнті надлишку повітря рівному одиниці;
2. Тому я і рекомендую перераховувати мг/м3 (які ви для проектного показника більше ніде не візьмете, ну хіба що перерахуєте г/с через витрату яка може не співпадати зі значеннями розрахованими у Том1 з тих самих г/ГДж) з показників г/ГДж по формулі з Том1 яку я не вигадував, а тільки перегорнув значення в зворотню сторону.